Fazla Kilolar Doğurganlığı Azaltıyor

Bahçeci Kliniği Direktörü Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, Gebelik Öncesi Kilolarla İlgili Merak Edilen Soruları Yanıtladı:

Şişmanlık tek başına kısırlık sebebi olabilir mi?

Olabilir. Bizim, sebebi bilinemeyen ‘infertilite (kısırlık)’ dediğimiz durumlarda, eğer kilo problemi faktörü varsa direkt buna yöneliyoruz. Görüyoruz ki kısırlık nedeniyle bize başvuran ve beslenme programına alınan anne adayları, zayıflayınca başka hiçbir tedavi veya yardımcı yöntem gerektirmeden gebe kalabiliyor. Fazla kilonun kadınlarda doğurganlığı azalttığı ispatlanmış bir gerçek.

Aşırı zayıflık da doğurganlığı etkiler mi?

Aşırı zayıflık adet düzensizliği yapıyor. Adet düzensizliği, yumurtlama bozukluğu gibi sorunlar aşırı zayıflıktan kaynaklanarak, kısırlığa sebep olabiliyor. Vücutta yağ oranı, kadınlarda normalde yüzde 20-29 arasındadır. Beslenme bozukluğu sonucu; aşırı zayıf olan kadınlarda adet düzensizliğine sık rastlanıyor. Düzensiz kanamalar, yumurtlama bozukluğu ile birlikte seyrediyor. Benzer durumdaki atletler ve yüzücüler gibi ağır spor yapanlarda da kısırlık sık görülüyor. Sağlıklı beslenme sonucunda vücut yağ oranları ve kiloları düzeldiğinde, kişilerin gebe kalma şansı artıyor.

Hamilelik planlanırken anne ve baba nelere dikkat etmeli?

Hamileliği planlayan bir ailede, hem anne hem de baba adayı alkol tüketimini sınırlandırmalıdır. Alkol tüketimi doğacak bebeğinizde ciddi doğumsal bozukluklara neden olabilir. Alkol, erkeklerde sperm hareketliliğini ve sayısını azaltmakla beraber kadınlarda gebe kalma şansını düşürür. Kafein merkezi, sinir sistemi üzerine etkili olarak aşırı gerginlik ve dikkat dağınıklığına sebep olabilir. Hamileliği planlayan ailelerde hem anne hem de baba adayının kafein alması gerginliğe sebep olabileceğinden ve bu da döllenme yeteneğini etkileyebileceğinden sınırlandırılmalıdır. Düşük riskini de artırır. Mümkün olduğunca az ve sık sık yemek yenmelidir. Sadece ana öğünlere dayanan beslenme alışkanlığı, mide ve bağırsak sistemindeki gevşemeye bağlı olarak yemekten sonra mide yanmalarına neden olabilir. Özellikle yatmadan 1-2 saat öncesinden itibaren yemek yenmemelidir. Sağlıklı beslenme planı; neyi hangi saatte yemek gerektiğini söyleyen kesin bir plan değildir. Bu plan, kan şekerini kontrol eden ve uygun kiloya ulaşıp korunmasına yardımcı olan, geniş fakat iyi organize edilmiş bir stratejidir. Doktorunuz veya diyetisyeniniz, sevdiğiniz yemekleri kullanarak dengeli bir beslenme planı hazırlamanızda size yardımcı olabilir. Kilo verme gayretleri içinde olurken tüm yaşam şeklinizi değiştirirseniz, yaşam boyu sağlıklı ve zinde kalabilirsiniz. Vücudun takviye vitaminlerle gebelik dönemine hazırlanması gerekiyor. Gebelikten en az 1.5 ay önce folik asit alınması da çok önemli. Gebelik planlanıyorsa günde n00 mikrogram folik asit alınması gerekli.

Sabah – 16.05.2006  arsiv.sabah.com.tr/2006/05/16/gny/sag105-20060516-200.html

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Çikolata Kistlerinden Haberiniz Var mı?

Çeken bilir endometriyozisi… Her adet döneminde, dayanılmaz ve şiddetli ağrılarla his…

Devamını Oku
Annenin Güzellik Reçetesi

Doğumun ardından kilo verilmeye başlanabileceğini belirten uzmanlar, emzirmenin kalor…

Devamını Oku
Koruyucu Hekimim Olmadan Asla!

Koruyucu hekim hizmeti alıp, düzenli taramalar yaptırarak birçok ciddi hastalığın önü…

Devamını Oku