Omega 3 Doğumdan Ölene Kadar Elzem

Epidemiyolojik çalışmalardan ve klinik deneylerden elde edilen mevcut kanıtlar, balık tüketiminin ve omega-3 yağ asidi takviyesinin hamile kadınlar, fetüs ve küçük çocuklar için sağlık yararları ve potansiyel riskleri konusunda karışık bir tablo sunmaktadır. Araştırmaların mevcut olduğu hemen hemen tüm sonuçlar için - gebelik süresi ve prematüre riski, doğum ağırlığı, hipertansiyon ve preeklampsi, gebelikte depresyon ve doğum sonrası depresyon, fetal beyin gelişimi ve erken çocukluk IQ'su, çocuklarda alerji ve astım - balık alımının veya omega-3 takviyesinin faydasını düşündüren kanıtlar vardır; ancak fayda sağlamadığını veya birkaç durumda olası zararlı etkileri gösteren birçok çalışma da vardır.

Mevcut randomize, kontrollü çalışmalardan elde edilen kanıtlar, özellikle daha önce erken doğum yapmış kadınlar arasında, 34 haftadan önce erken doğum sonucu için fayda sağladığını düşündürmektedir. Omega-3 yağ asidi takviyesine ilişkin klinik çalışmaların sonuçları Tablo 2'de özetlenmiştir.

 

 

Araştırmacılar, etki veya olumsuz etki bulgularını değerlendirirken, katılımcıların çalışma protokolü gerekliliklerine uymaması, tüketilen balık ürünlerinin türü, endüstriyel kontaminasyonun olası rolü, ve müdahalenin zamanlaması gibi bir dizi konuyu gündeme getirmiştir. Tutarsız bulguları değerlendirirken, veri toplama metodolojisinin gıda sıklığı anketleri, anketler, asit seviyelerinin ölçümü ve diğer yaklaşımların kullanımı ile çalışmalar arasında farklılık gösterdiğini ve tutarlı çalışmalar arası karşılaştırmaları zorlaştırdığını da belirtmek gerekir. Çocukluk nörogelişimi gibi bazı sonuçlar için, mevcut az sayıdaki müdahale çalışması, değerlendirme için kullanılan zaman noktaları (yani, çalışılan çocukların yaşı), dikkate alınan belirli alt testler (örneğin, zihinsel işlem, zeka, sözel beceriler, görme keskinliği, problem çözme, sayısal beceriler, iletişim yetenekleri, sosyal öncesi davranış ve dikkat) ve davranışın bu yönlerini değerlendirmek için kullanılan araçlar açısından farklılık göstermektedir. Bu ve diğer konuları ele alabilecek uygun şekilde güçlendirilmiş, randomize, kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.

Şu an da mevcut olan yüksek oranda saflaştırılmış omega-3 yağ asidi takviyeleri kullanılarak, gelecekteki denemeler, gerçek tedavi etkilerinin daha iyi belirlenmesine olanak tanıyacak olan gelişmiş katılımcı uyumundan faydalanmalıdır. Omega-3 yağ asidi takviyesinin perinatal depresyon, erken çocukluk dönemi bilişsel işlevler (IQ, dikkat ve davranış dahil) ve alerjik hastalık riski üzerindeki olası faydalarını netleştirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Mevcut kanıtlar preeklampsi, gebeliğe bağlı hipertansiyon veya intrauterin büyüme kısıtlamasının önlenmesinde omega-3 yağ asidi takviyesinin rolünü desteklememektedir. Omega-3 takviyelerinin etkilerinin tekil ve ikiz gebelikler arasında veya yüksek ve düşük riskli gebelikler arasında farklılık gösterip göstermediği konusunda daha fazla bilgi edinilmesi gerekmektedir. Balık yemenin ve takviye almanın farklı etkileri üzerine daha fazla araştırma yapılmalı ve omega-3 takviyelerinin optimal dozu belirlenmelidir.

Mevcut randomize, kontrollü çalışmalarda, 6 g/gün'e kadar omega-3 yağ asidi dozları kullanılmıştır. ABD'de FDA, günde 3 g'a kadar olan omega-3 yağ asidi dozlarını “genel olarak güvenli kabul edilen” olarak belirlemiştir. Yüksek riskli gebelikler için balık yağı takviyesine ilişkin mevcut çalışmaları gözden geçirdiğimizde, yaklaşık 1000 mg DHA dozunun en sık kullanılan faydalı doz olduğu görülmüştür. Bu çalışmalardaki EPA dozları 1300 ila 3000 mg arasında değişmektedir, bu nedenle optimal bir doz belirlenmemiştir. 

Çalışmaların çoğunda yağ asidi takviyesine gebeliğin ikinci veya üçüncü üç aylık döneminde başlanmıştır. Mevcut kanıtları gözden geçirdikten sonra, AB destekli yeni bir Perinatal Lipid Alımı Çalışma Grubu, tüm hamile ve emziren kadınların günde en az 200 mg DHA alımını sağlamalarını tavsiye etmiştir. Yazarlar, 1000 mg/gün'e kadar DHA alımının ve 2,7 g/gün'e kadar toplam omega-3 LC-PUFA alımının randomize çalışmalarda önemli yan etkiler olmaksızın kullanıldığını belirtmişlerdir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Mitokondri Nedir?

Mitokondri kısaca vücudumuzun enerji kaynağının temelidir. Kendine has DNA dizilimi i…

Devamını Oku
Tüp Bebek Başarısızlığı

İçerik Güncelleniyor...…

Devamını Oku
dikkat-aclik-kan-sekeri-normal-sinirlarda-olan-uc-kisiden-birinde-seker-hastaligina-yatkinlik-vardir
Dikkat! Açlık Kan Şekeri Normal Sınırlarda Olan Üç Kişiden Birinde Şeker Hastalığına Yatkınlık Vardır!

Normalde, gıdalarla aldığımız   şeker, ekmek, makarna, pilav sonrasında şek…

Devamını Oku